Του Σωκράτη Βαρδάκη*
Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας, σημαίνοντας την αρχή από μια σειρά πρωτόγνωρων εξελίξεων. Σε λιγότερο από ένα μήνα (23 Μαρτίου 2020) ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αφού έκλεισε σταδιακά οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, στο “όνομα του συλλογικού καλού” όπως μας είπε, έθεσε τη χώρα σε καθεστώς καθολικής απαγόρευσης ακόμα και της κυκλοφορίας.
Οι πολίτες τον άκουσαν, τον εμπιστεύτηκαν, παρέβλεψαν τις κατηγορίες που εξαπέλυε εις βάρος τους περί ατομικής ανευθυνότητας και σήκωσαν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι τους αναλογούσε, κάνοντας το ανθρωπίνως δυνατό.
Οκτώ μήνες μετά, και ενώ θα περίμενε κανείς πως τα πιο δύσκολα έχουν περάσει, η Κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα, επιβάλλει ένα δεύτερο lockdown. Ο Κ. Μητσοτάκης πριν μήνες καυχιόταν ότι νίκησε οριστικά τον κορονοϊό. Την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριζε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει δεύτερο lockdown και ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο 31/10 θα μας έφταναν μέχρι τον Δεκέμβρη.
Διαψεύστηκε σε όλα.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας αρκέστηκε να μας ενημερώσει ότι “δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία….”, όταν είναι ήδη ενημερωμένος ότι εκατοντάδες οδηγοί τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε απεργία 125 μέρες και χιλιάδες λεωφορεία μένουν ανενεργά κι αυτό, βέβαια, ως αποτέλεσμα των άθλιων πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά των εργαζομένων στον τουρισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, μας ανακοίνωσε ότι κλείνει για δεύτερη φορά τη χώρα, όχι γιατί δε φρόντισε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που τώρα ήδη ασφυκτιούν, αλλά γιατί ξαφνικά ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός. Φταίνε πάντα οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
Μοιάζει με άνιση μάχη αφού οι πολίτες είναι οι μόνοι που παλεύουν.
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, στο 7,8% για την Ε.Ε., στο 10,5% για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που συνεχίζει να προσμετρά ως εργαζόμενους τους χιλιάδες ανθρώπους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η χώρα μας θα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Ήδη από το πρώτο lockdown μετράμε 130.000 νέους ανέργους.
Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ανακαλύπτει ότι “κάποιοι εξαρτώνται από το μισθό τους”, το 12% των εργαζομένων, πλέον, λαμβάνουν μισθό κάτω από 200 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο μέσος μισθός έχει ήδη μειωθεί κατά 10%, βάσει των “αποτελεσματικών μέτρων” που έχει λάβει έως τώρα. Μάλλον οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία, που επιλέγουν την αναπλήρωση μισθού από 80% έως 100% έχουν την ενσυναίσθηση ότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά, υπάρχουν ΆΝΘΡΩΠΟΙ.
Ανακοινώνουν επίδομα ειδικού σκοπού της τάξεως των 800 ευρώ, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι της Κυβέρνησης, ότι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή το Νοέμβριο δεν πρόκειται να λάβουν 800 ευρώ, διότι η καταβολή του θα είναι αναλογική και θα εξαρτάται από τις ημέρες που ο εργαζόμενος θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Στην καλύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής. Ας μη μιλήσουμε για την καταβολή του που θα γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου….
Αντίστοιχα, το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι σύμφωνα με τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου.
Παράλληλα, τα “έγκαιρα” και “κοινωνικά δίκαια” μέτρα της Κυβέρνησης καταρράκωσαν και συρρίκνωσαν το εισόδημα των νοικοκυριών στο -12%, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση εισοδήματος 4 δις. Το μόνο μέτρο που πάρθηκε για τα νοικοκυριά ήταν η ψήφιση του πτωχευτικού νόμου! Τραγική ειρωνεία η καμπάνια “μένουμε σπίτι”….!
Όμως η επιτυχία των μέτρων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν σταματάει εδώ….
Μία στις τρεις επιχειρήσεις αναγκάζεται να βάλει λουκέτο.
Η επιμονή της Κυβέρνησης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα ακόμη δάνειο, που τις επιβαρύνει με ένα επιπλέον χρέος. Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου και η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ είναι, πλέον, ενέργειες επιβεβλημένες.
Αυτοαπασχολούμενοι και Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί από την Κυβέρνηση, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Αλήθεια, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς και γενικά ο πρωτογενής τομέας σε ποια κατηγορία μέτρων στήριξης συμπεριλαμβάνονται;!
Λέξεις και φράσεις όπως, εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών, διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, κάλυψη μισθών, επιχορήγηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν χωρούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Η πανδημία όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, όπως μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης κοιτώντας μας αφ΄ υψηλού, αλλά είναι εδώ, πιο δυνατή από πριν, απέναντι σε ένα ΕΣΥ που δεν θωρακίστηκε ποτέ και σε πολίτες που έχουν μείνει απροστάτευτοι, από την κυβερνητική αναλγησία . Οι 8 μήνες συνειδητής πολιτικής απραξίας οδήγησαν την κατάσταση της χώρας εκτός ελέγχου, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία.
Και αν δεχτούμε ότι η υγεία απειλείται από την πανδημία, η οικονομία της χώρας από ποιον απειλείται…;
*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία